Boerderij-educatie

Het is voor heel veel kinderen (en volwassenen) een openbaring wat er zoal op het platteland te beleven is.
Met veel passie ontvangen de boerderijen diverse schoolgroepen voor een programma boerderijeducatie. De belangstelling is groot.

Leerkrachten zijn enthousiast over de manier waarop er invulling wordt gegeven aan het programma. Door de bijdrage van het Landschapsfonds kunnen de inschrijfgelden voor de scholen laag gehouden worden.

Terwijl de jonge kalfjes het heerlijk vinden om aandacht te krijgen van alle nieuwsgierige, maar nog wat onwennige kinderen, begint het leren al direct bij aankomst. Kinderen beginnen al vanzelf met aaien, voeren, vergelijken en verzorgen van de dieren. Er komen veel vragen los die beantwoord worden.

Dit enthousiasme vasthoudend worden de kinderen meegenomen langs de andere dieren, de melkstal, de schuur met oogst- en voermachines en alle andere materialen die horen bij de uiteindelijke productie van melk. Als er tijd is wordt er gewerkt met kruiwagens, bezems en zaagsel.

Daarna met z’n allen de weidse polder in en de plek ervaren waar het vee, de vogels en de hazen heerlijk veel ruimte hebben. Ook ervaren hoe het is om over een wiebelende plank boven een sloot te lopen.

Kortom, de kinderen leren over de cyclus van kalf tot koe en van gras tot melk. Met stro in de haren en een laatste aai over een dieren snuit verlaten de kinderen spijtig, maar met een hoop nieuwe indrukken en bagage de boerderij.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s